Driv företag under studietiden

Många kan tycka att man får mycket tid över när man pluggar. Något som kan fylla det tidsgapet, som både är oerhört bra för Cv:t och för plånboken, är att driva ett företag vid sidan av studierna. Det behöver inte alls ta upp så mycket tid att driva ett litet företag, därför passar det perfekt för rastlösa studenter.

I en artikel på Dagens Nyheter kan man läsa om personerna som drev företaget Onlinepizza som en hobby när de studerade. När de pluggade på universitetet i Linköping satt de ofta och undrade varför det inte gick att beställa hem pizza från nätet. Det var då de startade Onlinepizza. Sju år senare säljer de nu företaget till den tyska matkedjan Delivery Hero för över 250 miljoner kronor.

Detta är alltså ett bevis på att det går att driva ett företag samtidigt som man studerar. En viktig del i att driva ett företag är att marknadsföra sig och göra potentiella kunder medvetna om att man existerar. Ett billigt och enkelt sätt att göra reklam för sig själv är att köpa profilprodukter på till exempel http://www.axonprofil.se/. Dessa kan man sedan till exempel dela ut på mässor och på så sätt skapar man igenkänning för sitt företag. Ett annat billigt sätt att marknadsföra företaget på är mun-till-mun, skriver man på Entreprenörcentrum. Kunder sprider ofta sin upplevelse av ett företag till andra människor. Därför är det viktigt att kunderna får ett positivt intryck av företaget. Det är även viktigt att man tar hand om de missnöjda kunderna, så att de inte sprider sitt missnöje till hela sin bekantskapskrets.

Vill man även driva ett företag som tar hänsyn till miljön och tar ett socialt ansvarstagande, finns en del tips på Bolagsverkets hemsida Verksamt. Till exempel finns det en hållbarhetsguide som man kan följa och en CSR-kompass som hjälper företag att komma igång med arbetet med socialt ansvarstagande.