Nyttigt med truckförarutbildning

Allt fler väljer att utbilda sig till truckförare, oavsett vilken yrkesbakgrund de har. Detta för att det saknas truckförare i Sverige och att utbildningen gå så passa fort att det går att få ett jobb väldigt snabbt. Intresserad?

På Linde kan du både hyra truckar, truckförare och gå en truckutbildning. Läs mer om Linde material och bilda dig en bättre uppfattning om vad en truckförarutbildning faktiskt kan göra.

backspegelVitsen med att bli truckförare

Idag blir både män och kvinnor truckförare och även om det fortfarande anses som ett mansdominerat jobb så är det fler och fler kvinnor som tar steget också. Att bli truckförare kan ge arbete i massor av branscher och industrier och kan sedan bana väg för en ny karriär. Att gå en utbildning kan därför vara en språngbräda. Och – du har kul på jobbet. Ett företag i Jönköping har gjort ett datorspel med sina truckförare.

Det väcker tävlingsmänniskan i mig, säger Rikard Eklöf, anställd på logistikbolaget

I en truckförarutbildning finns tydligt nedskrivna regler vad man måste kunna för att jobba. Många riktlinjer finns att följa och dessa måste tas hänsyn till till punkt och pricka. Ergonomi och säkerhetsaspekten är de absolut viktigaste delarna av utbildningen. Det är viktigt att kunna arbetssätten, hantera lyften och samtidigt arbeta med kroppen på ett oskadligt sätt. Dessutom måste självfallet alla trafikbestämmelser pluggas in.

Trucktyperna

För det första finns det 4 olika truckkategorier att dela in truckarna i – A-truckar, B-truckar, C-truckar och D-truckar. Dessa kan vara låglyftande respektive höglyftande, stora truckar för att kunna lyfta containrar och dylikt, samt dragtruckar, flaktruckar med mera. Alla dessa truckar kan sedan grenas ut i flera, vilket innebär att de uppgår till ett 20-tal.