Spara i aktier

Att spara i aktier kan vara ett bra sätt för att få sparkapitalet att växa inför framtiden. Tänk på ränta på ränta-effekten och utnyttja pengars förmåga att jobba åt dig. Sparar du på ett vanligt sparkonto har du inte någon större ränta att tala om, och för att pengarna ska växa behövs det därför andra investeringar.

Unga har generellt dåliga kunskaper om hur privatekonomi fungerar, och det är inte alltid självklart att veta hur du ska göra med ditt sparande, eller ens varför du behöver spara.

börskurserLätt att spara i aktier

”Spara först och konsumera sedan, låna inte till konsumtion och till sist: lånar du till en bostad ska du amortera” säger Arturo Arques som är privatekonom hos Swedbank.
Det är något som alla borde bära med sig för att undvika en dålig ekonomi. En undersökning från Swedbank och Unga Aktiesparare visar att unga tycker det verkar svårt och krångligt att spara i aktier och därför gör de inte det. Det kunde inte vara mer fel, för det har de senaste åren blivit allt lättare att spara och köpa delar av aktier med bara några få klick på datorn eller mobilen.
Du kan månadsspara varje månad och börja med en hundralapp varje månad. Du kanske inte får en hel aktie för hundra kronor, utan bara en del av den, men om du väljer ut olika aktier sprider du dessutom dina risker och får ett stabilare sparande. Ett investeringssparkonto är också ett bra sätt att spara i aktier månadsvis. Du kan dessutom sälja innehavet och ta ut dina pengar när du vill.