Klara dig på studielån

De flesta studenter som läser vid Sveriges universitet lever idag på studentlån. Med både bidrags- och lånedelen kan du få strax över 10 000 kr per månad. För att få pengarna att räcka under hela månaden gäller det att vara ekonomisk. Här kommer några tips på vägen.

Kanske är du en av de som just nu studerar på universitetet och lever på studielån. Då vet du säkert att det kan vara svårt att få pengarna att räcka till. Pengarna ska täcka boende, mat och räkningar samtidigt som det ska inhandlas allt från kläder till kursböcker. Det finns dock vissa knep att ta till för att få pengarna att räcka längre. När det är dags att betala av på lånet kommer du vara tacksam att du levt ekonomiskt och lyckats spara en del pengar.

Tips för att få studielånet att räcka längre

För att få studielånet att räcka längre under din studietid finns det en del tips att ta till. Har du till exempel tänkt på att du kan:

  • Ta med dig matlådor varje dag
  • Göra storkok
  • Köpa begagnade böcker
  • Besöka biblioteket
  • Använda cykeln
  • Hoppa över vartannat pubbesök

Det finns alltså många sätt att minska på dina kostnader. På så sätt kan du leva gott och samtidigt som du sparar pengar tills det är dags att betala av på lånet. Ett hett tips är att se över dina matkostnader. Genom att skippa uteluncher och ta med dig matlåda kan du spara mycket pengar. Dessutom kan du spara tid genom att göra storkok. En stor utgift för studenter är all kurslitteratur. Istället för att köpa nya böcker kan du köpa böcker i andrahand av tidigare studenter. Alla böcker finns dessutom att låna helt gratis på biblioteket. En annan stor utgift är att studenter ofta går ut. Genom att hoppa över vartannat pubbesök kan du spara in pengar. När du rör dig runt i din studentstad är det också bra att tänka på hur du gör det. Skippa bilen och köp ett busskort på vintern. Ännu mer ekonomiskt är såklart att cykla – något som också sparar på miljön och ger dig motion.

 
 

About the author

More posts by