Ett bra studentliv

För att du ska kunna leva ett rikt och roligt studentliv krävs det att du brinner för det du studerar, engagerar dig i föreningar och söker kontakt med nya människor, men även att du har koll på din studentekonomi. 

student ekonomiSom student är det inte alltid lätt att få ihop ekonomin på lån och bidrag från csn. Då kan det vara smart att göra upp en plan för hushållets ekonomi – och hålla på den. Och under ett sabbatsår eller ett långt sommarlov utan vare sig studier eller jobb kan det vara behövligt att söka hjälp på www.bästasmslånet.se.

 

Ett bra tips är att hålla ögonen öppna efter litteratur att köpa i andra hand. När kursen är avslutad tjänar man också in ännu mera på att sälja böckerna vidare i stället föra att låta dem ligga hemma och samla damm – Svenska Dagbladet Näringsliv

 

I en artikel i Aftonbladet tipsas det också om hur du kan få pengarna att räcka till längre. Bland annat genom att laga mat hemma, så mycket du kan, i stället för att köpa lunch och/eller middag ute. Att köpa kaffe i kafeterian varje dag är inte heller särskilt ekonomiskt, då är det bra mycket bättre att ta med sig en termos med kaffe du bryggt hemma. Det är ofta många bäckar små som avgör din ekonomi som student.

Cykla och skaffa extrajobb

Fler råd är att cykla och promenera så mycket som möjligt, i stället för att lägga ut pengar på buss- och spårvagn eller liknande. Du sparar inte bara pengar, din kropp kommer även få röra på sig mer och uppskatta den träning som kommer som en bonus till ditt sparande.

Se även till att småutgifterna inte hopar sig eller skenar iväg och blir stora. Det är lättare hänt än vad man tror. Ett sista råd är att försöka hitta ett extrajobb som ger dig pengar vid sidan om.