Så startar du eget efter studierna

Du är fri som fågeln om du väljer att bli egenföretagare. Det är en av det främsta fördelarna. Men det finns även en baksida. En av det största utmaningarna som egenföretagare är att ha koll på att du betalar in rätt skatter och avgifter.

Det finns många fördelar med att starta eget efter att du är färdig med studierna som att du är din egen chef. När du bestämmer över dig själv kan du styra över din tid och bestämma vad du ska jobba med. Men du är också fullt ansvarig för att få in uppdrag för att få lön. Du behöver även se till att du betalar skatt och nödvändiga avgifter. Det kan kännas svårt med det ekonomiska men det är enkelt att räkna ut lön efter skatt om du använder en lönekalkylator. Då kan du räkna om fakturabeloppet till lön.

Slipp administrativt arbete genom egenanställning

Om du inte vill starta ett eget företag och lägga tid på administrativt arbete kan du välja att vara egenanställd. Då sköter ett företag all administration åt dig. Exempelvis skickar de ut påminnelser vid behov och du får lönen insatta på ditt konto skattade och klara. Många tror att egenföretagare med F-skatt får behålla mer pengar än du som är egenanställd men det stämmer inte alls. Om du vill starta ett eget företag måste du välja en företagsform och vara införstådd med det ekonomiska ansvaret som följer med företagandet.

Ha koll på ekonomin i företaget

För att veta hur mycket lön du kan plocka ut behöver du ha koll på skattesatserna och sociala avgifter. Vad som gäller för dig beror på vart du bor och vilken företagsform det handlar om. Det är viktigt att komma ihåg att göra allt rätt från början. Slarv eller okunskap kan ge tråkiga konsekvenser.

Fördelar med att vara egenföretagare

Den största fördelen med att vara egenföretagare är friheten som du får. Du kan fatta dina egna beslut och gå din egen väg. Flexibliteten är en annan fördel. Du kan arbeta med projekt som intresserar dig och som går i linje med dina passioner.

Fördelar med att vara egenföretagare:

  • Flexibilitet
  • Omväxlande arbete
  • Självständighet och kontroll
  • Potential att tjäna mycket pengar