Ekonomin som student

Livet som student är ofta otroligt spännande och givande.  Inte nog med att man lär sig nya saker, inom det område man brinner för, varje dag. Man träffar dessutom väldigt många nya, spännande personer och personligheter under åren som student. Även om åren på universitet eller högskola ofta kan vara tunga, stressiga och kantade av dålig ekonomi så blir dessa år ofta några av de bästa i ens liv. Just eftersom de är så lärorika, givande och roliga. Studerar man dessutom i en annan stad än sin hemstad, och bor i studentkorridor, blir studentlivet ofta något alldeles extra. Här samlas många likasinnade personer, ofta i ungefär samma ålder, med ungefär samma intressen, i en stad där ingen känner någon. Självklart är det här lätt att få vänner och ofta är det här man hittar nya bästa vänner för livet.

Något som dock ofta upplevs lite jobbigt under åren som student är att få livet att gå ihop rent ekonomiskt. Har man inte ett extraarbete är det lätt att man hamnar i riktiga krissituationer till exempel i december och maj när man får väldigt lite pengar från CSN. Att ta till desperata åtgärder som att ta sms lån är självklart väldigt dum om man inte har pengar som kommer in. Däremot finns de bra tips på hur man snålar under studietiden.

•    Storkok. Laga till exempel en stor linsgryta eller annat storkok. Packa i matlådor och förvara i kyl och frys.
•    Köp inte nya kläder. Sy om de du redan har, byt med vänner etcetera.
•    Att arbete extra är ett måste för de flesta studenter för att få ekonomin att gå runt. Se till att skaffa ett extraarbete som ger dubbel OB på helger och kvällar så att du får ut maximalt med pengar på kortast tid.