Ekonomiutbildningar på olika sätt

I dag skriver vi som vanligt om utbildning men i fokus ligger utbildningar i ekonomi. Vi listar de som enligt en stor undersökning kommer på högsta platserna i världen. Dessutom skriver vi om hur en tvådagarskurs kan ge väldigt mycket och att det inte alltid behövs en lång utbildning på universitet eller högskola.

Affärsman och -kvinna teckningVilka är de bäst ansedda utbildningarna inom ekonomi i världen? Enligt en artikel i Veckans Affärer är det inte lätt att ranka all världens ekonomiutbildningar, dessutom är det så att det som ser fint ut på cv:et kanske inte är en utbildning som är den mest lärorika. Enligt undersökningen finns inte en svensk skola ens bland de i topp femtio på listan, inte ens ekonomiutbildningen på Uppsala universitet. De i topp fem är:

  • University of Pennsylvania (5)
  • Stanford University (4)
  • INSEAD i Paris (3)
  • London Business School (2)
  • Harvard University (1)

Det finns många saker man kan studera och allt behöver inte vara på ett universitet eller en högskola. Det finns massor av kurser och mindre program som inte tar flera år att gå. Om en tittar in ekonomiutbildning hos efl ser man att det finns flera utbildningar som är heldagar men kanske bara en helg för att fräscha upp kunskaper och hantera specifika frågor som en kanske stöter på i näringslivet. Det kan handla om sammanslagningar, ekonomistyrning eller organisationella frågor av alla de slag.

Att lära sig ett annat lands affärskultur

I YLE kan vi läsa om hur det nu startas ett gäng ekonomiutbildningar för asylsökande i Finland. Detta för att integrera de nyanlända i det finländska arbetslivet. Utbildningen kallas för en MicroMBA och är en vidareutbildning inom företagsekonomi – inriktad på de som redan är utbildade och språkkunniga. Bland annat för man i kursen lära sig om det finländska och europeiska affärslivet och näringslivet samt organisationskulturen.

Det är ju nämligen så att kulturskillnader alltid finns när man byter land, och världsdel dessutom. Dessutom är det bra att lära sig strategiskt ledarskap, servicetänk och finansiering. De som står för utbildningen beräknar att det finns några hundra asylsökande i Finland som skulle fylla antagningskraven. Studierna kommer ske i Tölö i Helsingfors så det är främst deltagare som bor där i närheten som kommer att kunna var med.