Kul att plugga utomlands

Det blir allt mer populärt att plugga på universitet eller högskolor utomlands. Anledningen är ofta att man tröttnat på att bo hemma i Sverige, inte hittar någon bostad eller bra utbildning hemma samt att man vill bli mer självständig och prova på något häftigt, roligt och intressant någon annanstans. För många är det mycket givande att välja en annan hemort än där man själv bor, en större utmaning är att flytta utomlands.

När man åker iväg behöver man inte åka så långt bort om man inte vill. Det är ju såklart väldigt eftertraktat att åka över Atlanten till USA eller att plugga i Storbritannien, men har man inte råd kan man istället försöka sig på att stanna i Norden och exempelvis plugga i Danmark. Det kan vara roligt och lärorikt att plugga nära Sverige, eftersom våra språk är besläktade. Vill man plugga i Danmark måste man oftast söka ett helt program på ett universitet, eftersom man annars måste vara inskriven på en skola i Sverige och tillgodoräkna sina kunskaper där.

Lära sig ett annat språk

Oavsett vilket land man än åker och tänker plugga i kan det vara smart att förbättra sina språkkunskaper. Ska man resa till Danmark och man inte förstår danska kan det vara klokt att man tar en kurs i danska hemma i Sverige innan man reser iväg. Det kan annars bli svårt att förstå vad som sägs, även om det oftast inte finns några krav som utlandsstudent att kunna det nya språket perfekt. Skaffar man sig pluggkompisar kan det vara bra också att förstå vad de säger. Skulle någon säga ”Skal vi spil casino?” så är det bra om man förstår innebörden av orden så att man inte gissar sig fram betydelsen. Alltså, först upp på prioriteringen står alltså att uppdatera sina språkkunskaper för det land man ska åka till.