Många börjar studera till hösten

Många är det som sökt till högskola och universitet, och trycket är större än någonsin. Det är ju verkligen roligt, för studier är vad som gör att landet går framåt. Mest populära är yrkesprogrammen, och även läkarutbildningen har fått ett ökat intresse. Det här skriver man om i Dagens Nyheter, och så här står det:

Ökningen av sökanden gäller nästan samtliga program. Något universitetskansler Lars Haikola kopplar samman med arbetsmarknadsläget där många unga idag har svårt att få jobb. – Söktrycket till högskolan är i hög grad beroende av läget på arbetsmarknaden. Det framgår av det ökade antalet ansökningar i år, säger han i ett pressmeddelande.

Chalmers i GöteborgOch om du är en av de som ska börja studera till hösten är vi först med att gratulera. Det är ett bra val av dig, och du kommer säkerligen att ha flera underbara år framför dig. Men det är också ansträngande att studera. Du får inte mycket pengar av CSN, och det gäller att hålla koll på sin ekonomi för att gå runt. Under jul- och sommarlov får du inget bidrag alls utan måste då arbeta, och till varje terminsstart blir det extra utgifter i och med att kurslitteratur och nytt material behövs.Vad du kan göra för att hålla kostnaden nere är att exempelvis köpa skolmaterial på nätet från Profsoffice, kolla om du hittar gammal kurslitteratur på second-hand sidor eller med andra som pluggat det du gör. Att laga matlådor är också att föredra framför att handla mat och lunch på staden. Det kan göra en väldigt stor skillnad i längden.

Skolan ska vara prio ett

Utöver ekonomin är det också viktigt att man ser till att vara ordentligt fokuserad inför studierna. Informera dina vänner och familj om att skolan nu kommer att vara första prio och att de får acceptera det. Självklart kan du också ha ett socialt liv och göra saker, men det är bara några år av studier och när du väl har startat är det bra om du fokuserar från start och inte hamnar efter så att du måste göra om saker.