När du flyttar för att studera

När man ska bli student och flytta till en ny stad för studierna finns det väldigt mycket man bör tänka på för att det ska gå så smidigt som möjligt med ens etablering i nya staden.

När man ska börja på universitet eller högskola är det inte ovanligt att man också flyttar till en ny stad för studierna. Kanske är det då man flyttar hemifrån, och det kan förstås vara en väldigt stor sak, en milstolpe i ens liv. Det kan också vara svårt att få det att flyta på helt enkelt i början, men det är ändå viktigt att få allt att bli så smidigt som möjligt så att man kan börja fokusera på studierna tidigt, så man inte halkar efter redan i början. Det finns många råd att ge till den som flyttar hemifrån, men det viktigaste att fixa först är bostad. Att se till att man har någonstans att bo när man kommer till den nya staden. Ta kontakt med en mäklare i din stad för att få hjälp med att hitta bostad, eller ställ dig i studentkårens och stadens bostadskö. Men köer kan ta lång tid, därför är det bra om man har möjlighet att skaffa sig en bostad via mäklare. Och när du sedan ska flytta in i din bostad är det bra om du gör det ungefär en vecka innan skolan börjar, detta för att du ska hinna packa upp allt och hitta dig till rätta innan skolan börjar, så du inte behöver missa någonting för att du inte är klar med inflyttningen eller liknande.

När du börjat få ordning på hemmet gäller det att göra dig hemmastadd i din nya stad. Ta en dag för att bara gå runt och hitta, ha gärna med dig en karta så du får en bild över hur staden ser ut rent orienteringsmässigt, sen får du ta dig runt och hitta vart alla butiker, biliotek, restauranger och liknande ligger. Om din stad har någon form av hemsida kan du hitta information där också, och kanske läsa tips från andra om vad man kan göra och vart de bästa ställena gömmer sig. Sedan kanske du vill börja bygga upp lite socialt liv också? Det finns många platser och möjligheter till att träffa nytt folk, här är några:

  • Givetvis genom skolan! De flesta universitet och högskolor har någon form av inspark eller så för sina nya studenter, och det är ett oerhört bra tillfälle att göra sig nya bekantskaper och hitta kompisar att plugga med.
  • Via någon idrott, leta upp de lokala föreningarna och börja träna hos någon av dem så kommer du garanterat att få nya vänner därifrån.
  • Det finns också andra föreningar, kanske om du tycker om att sjunga i kör, spela teater eller ägna dig åt handarbete eller någonting annat? Det finns en stor mängd olika föreningar där du kan gå med.
  • Om du skaffar dig ett extrajobb för att dryga ut studentkassan kommer detta förhoppningsvis leda till att du får nya goda vänner i dina kollegor.

Dessa är några av de ställen där du kan börja bygga upp ditt nya sociala nätverk. Det gör mycket för trivseln, om man har folk runt sig som man trivs med.