Plugga till jurist

TingsrättAtt plugga juridik kan vara bra ur många avseenden. Chanserna att få jobb är stora efter examen och dessutom är jurister de mest högavlönade akademikerna i landet. På grund av detta är det många som vill plugga juridik redan på gymnasienivå.

Allt fler vill börja plugga juridik redan i gymnasiet, skriver SvD Näringsliv. Detta är delvis på grund av att arbetsmarknaden ser bra ut för de jurister som examineras i Sverige. Många som pluggar juridik får dessutom jobb innan de ens avslutat sina studier. Flertalet gymnasieskolor utökar nu därför storleken på utbildningen och erbjuder fler klasser som får studera juridik.

Måste studera vidare

Men för att bli jurist på riktigt krävs mer än att bara ha pluggat det på gymnasiet. För att få en kandidatexamen i juridik behöver man även studera en sådan utbildning på universitet eller högskola. För att sedan bli advokat krävs en del andra saker. Är man förvirrad och inte riktigt vet vad de olika begreppen innebär kan man hitta förklaringar på nätet.

Bra lön för jurister3093784-judge-s-gavel

Det är inte bara chanserna till jobb som ser stora ut när man väljer att plugga till jurist. Chanserna för att få bra betalt är även de stora. De bäst betalda akademikerna är nämligen juristerna inom privat sektor. Sex år efter en examen som jurist kan man räkna med en genomsnittlig lön på 40 520 kronor i månaden, rapporterar Aftonbladet.

”Den som i stället vill satsa på ett tryggt och välavlönat jobb bör enligt samma lista i stället satsa på en karriär som ekonom, jurist eller läkare.” Läs mer.