I dag skriver vi om fördelar med att vara student, samt en och annan nackdel. Vi skriver även om den nya serie som har haft premiär på SVT som skildrar just Uppsalas studentliv och de studenter som där lever, festar och går sin gilla väg mot vuxenvärlden, i maklig takt.

Att vara student har sina fördelar och nackdelar. Fördelarna är att man är fri på ett annat sätt än när man jobbar, samtidigt som man då oftast har mindre pengar att röra sig med på den fria tiden. Om något, säg datorn, skulle gå sönder har man då inte alltid en buffert att klara av den oförutsedda kostnaden. Då kan ett snabbt och smidigt smslån vara ett bra alternativ, som man sedan betalar tillbaka nästkommande månad.

I en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur man på olika sätt får bättre budget budget cutstudentekonomi, bland annat är tipset att köpa billigare mat för detta är förutom boendet den största kostnaden för de flesta. Annat att hålla igen med är spara på exempelvis busskortet och cykla i stället, att göra en budget och där samla sina utgifter och inkomster för att hålla på alla siffror. Hur tråkigt det än låter är det dessutom bättre att laga mat och matlådor i stället för att äta ute, samt att undvika spontana inköp och absolut inte köpa på avbetalning – hur lätt och smidigt det än låter. Kan man sedan bo kvar hemma är detta också väldigt ekonomiskt fördelaktigt även om även det kanske lägger en våt trasa över det spännande studentliv en tänker sig.

Skildrar Uppsalas studentliv

Andra fördelar med att vara student är alla studentfester som en kan gå på, i exempelvis Uppsalas eller Lunds studentliv. I Resumé kan vi läsa om hur SVT nu ska skildrflaska vin glasflaska LITENa delar av just Uppsalas studentliv med en nu serie i dokumentärform. Serien heter ”Studentens lyckliga dagar” och där kommer man som tittare få följa med unga studenter väg in i det vuxna liv som de festar sig fram mot.

Serien innehåller just massor av:

  • Fester och dans
  • Sittningar och sexor
  • Gasquer
  • Baler och körer
  • Valborgsfirande med champagnegalopp och mösspåtagning

Alltså det klassiska nationsliv som är så utmärkande för just Uppsala – sedan århundraden tillbaka. Serien är tänkt att rikta sig till ungdomar som står i beredskap att kanske studera på just universitet eller högskola inom några år. Den kommer att sändas i sex delar på 14 minuter styck.

Även på SVT kan vi läsa i lokaldelen om just denna Uppsala-skildring där studenterna äntligen får representera staden. Någon i serien är med i en nationskör, en annan läser bibelkunskap och andra vill mest bara njuta av nationslivet och det härliga det har att erbjuda. Det är brett och det är fantastiskt att studera och leva studentliv i Uppsala, menar en av de som är med i serien. Vi får se om serien får en eventuell fortsättning samt hur mottagningen hos publiken blir, oavsett är det kul att få en inblick i en annars ganska exklusiv och sluten värld, där traditionerna är lika gamla som nationerna själva.