Starta eget efter plugget

Efter studierna kanske det visar sig att studierna i arkeologi eller litteraturvetenskap inte ger önskad jobbeffekt på arbetsmarknaden. Men lugn, starta eget i stället!

talar i telefonDet är inte alltför svårt att starta eget, på den oberoende, statligt organiserade sidan Verksamt.se kan en läsa sig till hur man kan gå tillväga för att ro företaget i hamn. Verksamt är vidare ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket och riktar sig till dig som funderar på att starta, ska starta, redan driver, vill utveckla eller avveckla ett företag. Här kan du läsa om hur du registrerar ett företag, om hur du skapar en affärsplan och sedan driver ditt eget arbete.

Starta e-handel efter studierna

ungdomsportalen.seOm du startar en egen e-handel och har ett lager med saker som du fraktar iväg till olika destinationer kan det bland annat vara bra att ha streckkodsläsare och etiketter på rulle för att allt ska vara i ordning och lätt att lokalisera i logistikprocesserna. Några som verkligen vuxit inom e-handeln är apoteken. I Dagens Industri kan vi läsa om hur det är goda förutsättningar för just apotekskedjorna, men att dessa trots det varit långsamma när det gäller att erövra nätet som en handelsplats. Det gäller att vara användarvänlig och nischad för att det ska lyckas. Prispressade produkter och enkel hemsida är två andra punkter som gör att det går vägen på nätet.

I Svenska Dagbladet kan vi samtidigt läsa om hur unga inte törs starta ett eget företag. Många vill men få vågar verkligen ta steget. Det handlar om att man är orolig för allt eventuellt krångel men också att det finns en påtaglig brist på kapital. Intresset för att starta eget företag föll när den stora börskrisen 2008 kom, men nu är det på väg att ändras igen. Unga blir mer och mer positiva till att starta eget och entreprenörskapen ökar, även om fler behöver ta det sista steget och verkligen våga satsa på en affärsidé och starta ett nytt företag. Det handlar om att unga ofta inte har några besparingar och detta förvärras när de startar företag och måste betala moms samt arbetsgivaravgifter innan de börjat tjäna pengar. Har man inga reserver är det svårt, men det finns bidrag en kan söka för att starta eget – och särkilda resurser om en är under 25 år. Mer går att läsa på Arbetsförmedlingens hemsida.