Ta första steget till en ny karriär

Att göra ett karriärval är inte alltid lätt och helst inte när man redan har en karriär som man kanske inte riktigt trivs med men har kvar av bekvämlighetsskäl. När man sedan har bestämt sig för vad man vill jobba med så är det inte bara att hoppa över till det yrket, det krävs utbildning och många gånger erfarenhet.

När man är 16 år och plötsligt skall bestämma vad man vill göra resten av sitt liv så kan det självklart bli knepigt när man bli äldre och inte alls känner likadant. Många studerar upp sina betyg på Komvux när de blir äldre och bestämt sig för att skola om sig. Men sedan är det dags att välja utbildning och just högskoleutbildningar är inget man bara väljer över en dag och alla faktorer måste övervägas innan man gör det slutgiltiga valet.

studerandeAtt välja utbildning i vuxen ålder

Fler saker står på spel när man ska välja utbildning i vuxen ålder och det är inte önskvärt att det blir fel, det ska helst vara något som man är riktigt säker på att man vill göra då mycket står på spel. Exempel på det som bidrar till att det är viktigt att väl rätt utbildning är:

  • Utbildningar på Högskola och Universitet kräver tid, de flesta ligger på en period på 2-3 år och även längre om du satsar på en karriär inom polisen eller som läkare. Alternativet om du har en bra grundutbildning är att läsa några enstaka kurser för att komplettera och göra dig mer kunnig på området.
  • Ekonomin kommer att se helt annorlunda ut, det är ett välkänt fenomen att studier kostar pengar och har du inte möjlighet att extraknäcka under studieperioden så är det en bra idé att se över hur du kan få det att gå runt.
  • Att komma in i en utbildning efter ett längre uppehåll kan bli en chock och det är viktigt att man finner sin egen takt. Vissa har disciplinen att kunna studera på distans medan andra inte skulle kunna göra det.

Om man har checkat av de tre olika faktorerna som kan påverka ens studietid mest så är det ju självklart viktigt att hitta rätt utbildning. På www.studeravidare.se så finner du alla skolor och utbildningar som du kan läsa mer på.