Tips för skolan

Att plugga är något vi kan göra hela livet. Men, det gäller även att sedan kunna lämna skolbänken och vara redo för arbetslivet.

Ofta har vi minst tre år framför oss att lära oss så mycket som möjligt. En tid av mycket festande, pluggande och att skaffa sig vänner för livet. När det kommer till plugglivet så vill vi smälta in och se bra ut och få den respekt vi förtjänar. Men, vi tänker inte på att det även finns andra prylar vi kan använda som lyser upp skolgången och som sprider färg och lyfter upp det vi studerar.

Sätt färg på rocken

De flesta utbildningar kräver inte att vi har på oss uniform, rock eller att vi sätter på oss en kockmössa. Det enda som visar vilket program vi pluggar är de böcker som vi bär – oftast. Men, för vissa utbildningar, vårdutbildningar, kan man göra mycket med dess rockar och instrument för att sätta guldkant på vardagen. Den vita rocken blir lite roligare med en namnskylt i en spännande färg. Dessa produkter borde vara en självklarhet på alla barnavdelningar för att sprida lite mer ljus.

Få jobb

I en rapport av Svenskt Näringsliv blir var femte utbildad akademiker utan arbete och inte fått en plats på arbetsmarknaden efter ett år. Vikten av att försöka få praktik och att få kontakt med näringslivet medan man sitter bakom bänken är därför viktigt. Om din utbildning inte har praktik så försök själv att ta kontakt med företag du vill jobba på för att på detta sätt få in en fot. Samma sak som att sticka ut genom att använda sig av Vårdväskans namnskyltar, kan man på lite mer kreativa utbildningar försöka att sticka ut i sin ansökan till de jobb man vill hamna på:

  • Maila inte ut standardmail och förvänta dig få jobbet
  • Ring först och tala om att du är intresserad av jobb och maila sedan ett personligt mail
  • Det bästa är att besöka företaget du vill hamna på, så du kan visa upp dig i verkligheten.
  • Visa upp din talang när du söker jobbet för att sticka ut och få arbetsgivare att vilja anställa sig även om de inte är ute efter att anställa någon.