Dags att söka utbildning!

Vi vet, julen har precis varit och det är riktig midvinter just nu, men om du har siktet inställt på att börja plugga till hösten så är det nu du måste börja förbereda dig inför dina val. Under våren kommer du behöva skicka in ansökningarna till Universitet och Högskola, och du vill inte bli en av alla de personer som den sista kvällen sitter på en överbelastad hemsida för att knappa in dina val. Dessutom kan du i sista sund upptäcka att du saknar några papper du hade behövt skicka in eller liknande, och då kan din ansökan bli försenad. Se därför till att vara ute i god tid när du söker!

Hur ska man tänka när man söker?

Det som är så bra om du börjar fundera redan nu, eller ännu tidigare, är att du faktiskt har möjlighet att reflektera över dina val en tid, så du kan försäkra dig om att de beslut du tänker ta inte bara är något som uppkommit under en spontan stund av trötthet på din nuvarande livssituation, utan att du faktiskt vill göra det här på riktigt. När man har kort om tid för att bestämma sig kan man ofta ta val som för stunden verkar väldigt bra, men som man sedan upptäcker inte alls var vad man egentligen var ute efter.

Fundera också vad det är du vill få ut av att plugga vidare. Är det att du vill specialisera dig inom något som du kanske just nu jobbar inom, eller är det att du vill helt byta bana i livet och göra något annorlunda? En del utbildningar kan vara svårt att komma in på, då kan man behöva tänka långsiktigt och söka kurser och program som är meriterande så att man sedan kan komma in på drömutbildningen. Tänk igenom dina val noga och välj i tid! Vill du veta vad som väntar, läs det här inlägget om studenters vardag och verklighet.