Det startas ständigt nya företag i Sverige. Men det är inte alla som blir framgångsrika. En anledning till detta kan vara att företagare måsta göra mycket, och inte kan koncentrera sig på verksamhetens kärna. Som tur är blir det allt vanligare med tekniska lösningar som hjälper företagare att just driva företag.

Vad behöver man för att driva ett företag? Det beror naturligtvis på vilken typ av verksamhet det rör sig om. Ett företag som säljer saker över nätet behöver etikettskrivare och etiketter på rulle, medan ett konsultbolag kanske bara säljer konsultens kompetens, och då behöver man kanske ingen specialutrustning alls.

EgenföretagareDet kan kännas vanskligt att starta sitt eget företag, även om man tror mycket på sin affärsidé. Om du som läser detta går i högstadiet eller på gymnasiet kan du faktiskt sommarjobba i ett eget företag, åtminstone om du bor i en kommun där detta är möjligt. I Östra Göinge och Hässleholms kommuner detta att vara möjligt i sommar, skriver Kristianstadsbladet. Det kommer att ske i form av ett projekt där de ungdomar som deltar kommer att få en sex dagar lång introduktion, och ett startkapital på 2000 kronor. De som sommarjobbar på detta sätt har med sig en egen affärsidé, som de får hjälp med att utveckla. Sammanlagt rör det sig om tio platser per kommun, i dessa två östskånska kommuner. Kommunerna kommer också att erbjuda vanliga sommarjobb i kommunen.

Liknande projekt finns också på många andra håll i landet, men i långt ifrån alla kommuner. Om du vill se något liknande där du bor kan du lämna in ett medborgarförslag.

Bokföringen i mobilen

Du kan också ta hjälp med din bokföring. Det finns flera tjänster som sköter hela, eller åtminstone en del, av bokföringen digitalt och automatiserat. Vilka dessa tjänster är, och vad det är för skillnad mellan de olika tjänsterna, kan du läsa här. Där kan du hitta en tjänst som passar din verksamhet och dina behov.

De flesta av tjänsterna kräver inte ens en dator, även om det är svårt att driva företag utan dator. Det räcker med en mobil eller en surfplatta, så kan du skanna kvitton, reseräkningar och annat, så att de bokförs korrekt.

Glöm inte de traditionella kanalernaArbetsförmedlingens kontor

Även om digital teknik på många sätt kan göra livet som entreprenör och företagare lättare, så är det viktigt att inte glömma analoga kanaler. I dessa digitala tider är det personliga mötet viktigt. Tänk på att nätverka. Då får du möjlighet att berätta om ditt företag, om er affärsidé och om vad som skiljer er från konkurrenterna.

Arbetsförmedlingen har också flera resurser för dig som vill starta företag. Du kan få vägledning och stöd, som bl.a. innefattar prövning av affärsidén, utbildning för att utveckla den (om det behövs), och i vissa fall också starta eget-stöd. Mer om de olika formerna av stöd kan du hitta här. Informationen finns också på olika språk.