Frågor innan studier

Innan man tar steget och börjar studera på högskola eller universitet är det viktigt att man tar sig en ordentlig funderare. Mycket är det som ska stämma, och det gäller att ha tillräckligt mycket motivation för att klara sig igenom tiden som student. Det är faktiskt inte alltid lätt, utan mycket ska man vara medveten om för att klara av livet. För att underlätta det här stora beslutet, kommer här tre viktiga frågor som alla blivande studenter bör fundera på innan de bestämmer sig:

  • Har jag råd? Det kostar att studera, tyvärr. Och inte på så vis att man måste betala för sin utbildning, men man ska leva på bidrag och lån från CSN som inte är så mycket. Runt 9000 kronor i månaden ligger det på, och nog för att det går att leva på de här pengarna, så är det inte lätt. Sen ska man ju också vara medveten om att när man har studerat klart kommer man att behöva betala av lånet, och om man studerar i flera år blir det en ganska skuld som man tar på sig. Räkna på hur mycket du kommer bli skyldig CSN om du väljer att studera, och räkna också på hur mycket du kommer att ha i månaden när du betalat hyra, telefonräkning och busskort. Går det att leva så snålt? Och är det värt det?
  • Är det här vad jag vill? Är du helt säker på att det här är vad du vill studera? Eller väljer du nu att studera i brist på annat? Att ta en extra funderare över vad ens utbildning innebär kan vara värt en hel del. För trist är det helt klart om du läst två år på lärarlinjen, bara för att upptäcka att du vill bli någonting helt annat. Eller hur?
  • Vad har jag för val? Många är det som kommer in på flera olika utbildningar, och självklart leder det lätt till förvirring. Vad ska jag välja? Bäst är att rada upp, och svart på vitt se vilka valmöjligheter som finns. Allt du har kommit in på spaltar du upp, men också det du inte har kommit in på. För visst ska man vara glad över att ha kommit in på en utbildning, men om det inte är ens första val, är det verkligen rätt sak att börja plugga då? Kanske ska man istället avvakta och vänta tills nästa år med förhoppnigen om att man kommer in då.

Tre viktiga saker att fråga sig själv. Om man kommer fram till tydliga och bra svar som känns säkra kan man därefter börja plugga utan att känna någon oro över beslutet. Sen är det klart mycket mer att veta se när man är student. Smarta knep hos en student är ett inlägg som har skrivits här och det är helt klart värt att läsa om man är nybliven student. Där hittar du allt från ekonomiska råd till hur du bäst studerar. Läs den, och du kan vara säker på att du kommer bli en helt och hållet strålande student! Lycka till!

 
 

About the author

More posts by