Starta eget som ung

Vem har sagt att du måste avsluta skolan först innan du startar eget? I Sverige är åldersgränsen för att starta företag 16 år, vilket gör att många gymnasieelever har möjlighet att börja tjäna pengar redan under skoltiden. Och att starta eget som ung entreprenör kan ha sina fördelar.

Det finns många saker en ung person kan dra nytta av när denne ska köpa profilreklamprodukter åt företaget, leta nya kunder eller skaffa erfarenheter. Studier visar även att personer som blir företagare i ung ålder skapar bättre förmåga att driva företaget i framtiden, att klättra till chefspositioner samt att generera tillväxt. Dessutom kan en ung person få extra rabatter vid inköp, som när man köper exempelvis produkter med profilreklam på.

Skaffa erfarenhet med sommarjobb

Det är minst sagt vanligt att ungdomar sommarjobbar. Om du funderar på att göra det i samband med ett eget företag, så är just sommaren den ideala tiden att skaffa dig den första arbetslivserfarenheten. Många kommuner satsar också stenhårt på ungdomar och ger dem förmånen att prova på att starta eget under sommarlovet. Förutom detta kan du gå med i så kallade nätverk för unga företagare, där du tilldelas rabatter och förmåner vid medlemskap. Detta är ett ypperligt sätt att stifta nya bekantskaper och knyta kontakter inför arbetslivet.

UF-företag

Både i grundskolorna och på gymnasieskolorna kan du ta del av UF-konceptet, Ung Företagsamhet. Det innebär att du som elev får chansen att både starta, driva och avveckla ett företag under ett och samma läsår. Detta bäddar för kreativitet, företagsamhet och driftighet och är en språngbräda för framtiden. Hör med din gymnasieskola eller grundskola. Här får du också hjälp med affärsidéer och kan diskutera fram intressanta arbetsmetoder ur ett individuellt perspektiv. Just utvecklandet av affärsidén är grundläggande för en ung företagare, eftersom det gäller att ligga rätt i tiden. Att bara säga att du vill arbeta hemifrån utan att dyka djupare in på ämnet, är således inte tillräckligt.

Hitta bidrag

De flesta unga människor har inte tillräckligt kapital för att starta eget, om inte deras föräldrar kan hjälpa dem, vill säga. Kontakta Arbetsförmedlingen för allehanda bidrag, tala med riskkapitalister som kan vara särskilt intresserade av unga entreprenörer och var inte rädd att utforska nya metoder och möjligheter. Detta imponerar!