Studentlivets ekonomi

Som student är man van vid att leva på nudlar och att göra sina inköp på billighetsbutiker för att få råd att gå runt och de ekonomiska problemen hopar sig.

Den vanligaste inkomst en student har är studiebidraget som ligger mellan två till tre tusen kronor i månaden och vissa har även tagit studielån upp till åtta tusen kronor. Den totala inkomsten i månaden brukar då landa på omkring 10 000 kronor varav mer än hälften oftast går till hyran för en studentlägenhet. Det som blir över ska då stå för övriga kostnader så som mat, telefon och studiematerial så det är inte alltid pengarna räcker. Då kan det vara bra att vara medveten om sina lånealternativ och för en student som lever på bidrag och inte har en fast anställning är det tyvärr oerhört svårt att få lova att låna pengar direkt från banken. Därigenom har den enda lösningen tidigare varit att ta smslån och det är många som fastnat i smslånefällan genom att samla på sig onödiga skulder som blivit svåra att betala tillbaka. Därför kan ett privatlån vara lösningen och det enklaste sättet är att ansöka om lån hos Advisa för att komma på fötter med sin ekonomi och få ner sina lånekostnader. Vad som menas med privatlån är att man lånar pengar säkerhet viket kallas för att ta ett blancolån. Man behöver heller inte låna pengarna för ett specifikt ändamål utan man kan använda sitt lån till att exempelvis köpa bil, ha som kontantinsats vid ett köp av bostad eller för att betala av sina studielån. Således kan ett privatlån vara en god investering för en student då räntan för denna typ av lån sätts individuellt efter låntagarens egna betalningsförmåga.

Hur sparar man pengar som student?

Förutom att dra ner på sina matkostnader kan ett bra sätt att spara pengar vara att se över sina telefonkostnader. Ett tips är att kontakta sin mobiloperatör för att se vilken typ av abonnemang som passar bäst för just studentens livssituation. Ett annat tips att ta med sig är man ska se till att utnyttja de studentrabatter som man erbjuds vid medlemskap i skolans studentkår då dessa ofta har samarbetspartners inom många områden som är väsentliga för en student så som exempelvis vissa bokhandlar som säljer kursmaterial.