Prokrastinerar du istället för att plugga?

Så var det dags för första tentan och du lovar dig själv att börja i tid. Istället skjuter du upp dina pluggtillfällen. Du prokrastinerar. Ett väldigt vanligt fenomen. Den ständiga påminnelsen om det du borde göra men hela tiden skjuter upp.

 

stressAllt känns i sin ordning. Kanske har du precis flyttat för att börja studera och kommit i ordning med allt. Tills första tentan kommer. Du sitter hemma och ska börja plugga när en kompis undrar om du vill fika- vilket du går med på. Den klassiska ”jag gör det sen” retoriken som du kan läsa om i dn.se. Men att skjuta upp saker och ting till sista minuten leder enbart till frustration och ångest. Att prokrastinera är ett beteendeproblem eller beteendemönster, men ingen diagnos förklarar Alexander Rozental som är legitimerad psykolog och forskare.

 

 

 

 

”Ordet uppskjutande är ganska svårdefinierat och vagt. Prokrastinering är att medvetet

fördröja ett förhandlingsförlopp trots insikten om att det kan ge negativa konsekvenser”.

 

 

Att komma till skott

 

Tentan börjar närma sig och ångesten kickar in. Tanken på att du borde studera förföljer dig och stressar dig men får dig inte att komma till skott. Det finns dock saker du kan göra för att komma igång och förbättra din strategi för inlärning. Det viktigaste är att du hittar tid och planerar den. Är du morgonmänniska eller kvällsmänniska? Om du har lätt för att vakna på morgonen kanske du kan sätta dig en stund innan morgonföreläsningen. En annan viktig sak är kontinuitet. Läs hellre lite varje dag än att försöka läsa mycket samtidigt Välj också den studiemiljö som passar dig bäst. Antingen helt tyst eller en sorlande bakgrund. Pauser är enormt viktigt. Annars blir svårt att ta till dig informationen du läser in. En bra tumregel är att plugga i 40 minuter och därefter pausa i 10 minuter.